Strottenhoofdkanker

Wanneer na een operatie of bestraling van een tumor in het strottenhoofd de stemgeving verminderd is of, omdat het strottenhoofd is weggenomen, ontbreekt.

Vage (ver)slikklachten en/of aanhoudende heesheid zijn de eerste symptomen. Hoe vroeger de tumor wordt ontdekt, hoe meer kans op een succesvolle therapie. De meest toegepaste behandelmethoden zijn: bestraling (radiotherapie), een operatie, en/of een behandeling met medicijnen (chemotherapie).

OORZAAK
De oorzaak van strottenhoofdkanker is niet altijd aanwijsbaar. Roken en het gebruik van alcohol zijn belangrijke risicofactoren.

GEVOLG
De gevolgen van strottenhoofdkanker kan littekenweefsel na bestraling zijn. Tevens kan gehele of gedeeltelijke verwijdering van het strottenhoofd een gevolg zijn.

LOGOPEDIE
De logopedist kan, als er een kleine operatie aan het strottenhoofd en/of bestralingskuur heeft plaatsgevonden, de restkwaliteit van de stem door middel van oefeningen en technieken zo goed mogelijk leren benutten. Wanneer met de tumor het gehele strottenhoofd is weggenomen (laryngectomie), zal men op een andere manier moeten leren spreken. De slokdarm kan het werk van de stembanden gedeeltelijk overnemen. Daarbij wordt vaak gekozen voor een ‘ventiel-stemprothese’. Elektronische spreekapparatuur is een andere optie.

Bij vage (ver)slikklachten en/of aanhoudende heesheid is het raadzaam een huisarts of specialist te raadplegen.

Bron: NVLF

Strottenhoofdkanker was last modified: maart 31st, 2015 by Robert Slippens