Doofheid

Doofheid is aangeboren of niet-aangeboren. Bij aangeboren doofheid ontwikkelt de gesproken taal zich niet spontaan, ook niet na het aanmeten van hoortoestellen. Bij niet-aangeboren doofheid zijn spraak en taal doorgaans al ontwikkeld, maar dit is vanzelfsprekend afhankelijk van de leeftijd waarop de doofheid ontstaat.

OORZAAK
1] Aangeboren doofheid
Bij aangeboren doofheid kan de oorzaak erfelijk zijn of veroorzaakt worden door ziekten tijdens de zwangerschap, zoals rode hond. Ook het gebruik van bepaalde medicijnen tijdens de zwangerschap kan de oorzaak zijn.

2] Niet-aangeboren doofheid
De oorzaak van niet-aangeboren doofheid is niet altijd aanwijsbaar. Ziekten, zoals meningitis, een virusinfecties, een ongeval dan wel een lawaai-beschadiging kunnen oorzaken zijn voor niet-aangeboren doofheid.

GEVOLG
1] Aangeboren doofheid
Aangeboren doofheid kan een slechte verstaanbaarheid tot gevolg hebben. Ook een opvallende stemgeving en communicatieproblemen kunnen het gevolg zijn.

2] Niet-aangeboren doofheid
Niet-aangeboren doofheid kan aanvankelijk ernstige communicatieproblemen tot gevolg hebben. Tevens kan er sprake zijn van een sociaal isolement en/of een verminderd beroepsperspectief.

LOGOPEDIE
De therapie bestaat uit articulatie-, taal- en stemtraining, het leren van spraakafzien en gebarentaal.

Bron: NVLF

Doofheid was last modified: maart 31st, 2015 by Robert Slippens